
Macellum
augusztus 30--15:00 - 19:00

A római piac, vagyis a macellum rekonstrukciója segíti a látogatókat abban, hogy beleéljék magukat az ókori vásár nyüzsgésébe. A piacon kovászos pékség, tej- és sajtkínálat, bort, fűszereket, mézet, olajat és magvakat árusító helyi termelők és kézművesek portékái is helyet kapnak.
Ókori Laci – konyha – kóstolható történelem
Milyen ízeket kedveltek a rómaiak?
Kiderül Váczi Gergő (ORMA Pékség) mobilkemencéjénél, ahol autentikus lepények sülnek, valamint Fazekas Bálint (kreatív séf) különleges mártogatósaiból, amelyek a Mecsek vadnövényeit ötvözik római kori receptekkel. A látványos bemutatót kóstoló zárja – egy falatnyi múlt, amely minden érzéket megmozgat.
Bor és hagyomány – Szlavónia és a horvát Dunántúl ízei
Gerstmájer Gabriella az Eszéki Egyetem Gazdasági Karán végzett, marketing szakon. Több mint 15 éve foglalkozik borral kapcsolatos rendezvények szervezésével – mint például a „Bor Maraton”, a „Vinathlon” és a „Duna Bajnoka” borverseny – valamint Baranya szőlőültetvényeinek népszerűsítésével a horvátországi Vörösmarton működő Baranya Szőlőtermelők és Borászok Egyesületén keresztül. Emellett saját vállalkozást is vezet, amely többek között boros túrákat szervez a horvát Dunántúlon. A program keretében ő fogja bemutatni a Szlavóniai-Horvát Dunamenti borrégiót (Szlavónia és a horvát Dunántúl), valamint öt pincészet borait, három borvidékről, Feričanci, Erdut és Baranya, melyek mind Eszék-Baranya megyében találhatók. A bemutatott borok a leghíresebb helyi fehér és vörös fajták lesznek: Graševina (Olaszrizling) és Frankovka (Kékfrankos).